Dieta dla uprawiających sztuki walki

Odpowiednio zbilansowana dieta, oparta na zasadach zdrowego żywienia, to podstawa dla zachowania dobrego zdrowia na długie lata. Zwłaszcza dla osób uprawiających różne sztuki walki, którzy poprzez wysiłek na treningu mają większe zapotrzebowanie, nie tylko kaloryczne, ale również na witaminy i składniki mineralne. Plan żywieniowy przygotowany według indywidualnych potrzeb sportowca w połączeniu z prawidłowym treningiem – sprawią, że uzyskane wyniki będą jak najbardziej optymalne. Dokonując odpowiedzialnych wyborów żywieniowych masz realny wpływ na swoją sportową przyszłość, nawet jeśli trenujesz z pasji, a nie zawodowo. Niezależnie od tego czy dopiero zaczynasz swoją przygodę ze sztukami walki, czy już od dawna się nimi zajmujesz, warto abyś poznał główne elementy diety sportowca, ponieważ podczas ćwiczeń nieustannie zachodzą procesy rozkładu i odbudowy komórek.

Kaloryczność posiłków i węglowodany

Organizm sportowca jest poddawany ciężkim i wymagającym treningom, co wiąże się z dużym wydatkiem energetycznym. Dieta musi go całkowicie pokryć, ewentualnie zapewnić deficyt lub nadwyżkę, jeśli jej celem jest przyrost bądź redukcja masy. Wszystko zależy od rodzaju, intensywności i czasu trwania treningów. Najlepszym źródłem energii są produkty węglowodanowe, ponieważ dostarczają glukozę. Ta natomiast zostaje zmagazynowana w formie glikogenu, którego właściwy poziom wpływa na zdolności wysiłkowe organizmu. U osób aktywnych węglowodany powinny stanowić około 50-70 procent całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Jest to bardzo indywidualna kwestia – wpływa na nią wiele czynników (m.in. poziom tkanki tłuszczowej, rodzaju aktywności, ogólny stan zdrowia).

Białko

Białko odgrywa kluczową rolę we wszystkich strukturalnych i funkcjonalnych mechanizmach ludzkiego ciała. Wchodzi w skład każdej komórki. Również stanowi źródło energii, ale w mniejszym stopniu niż węglowodany. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego białko zapewnia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych, pozwala na wzrost i rozwój mięśni, a także przyczynia się do ich regeneracji. Ze względu na tak ważną rolę w organizmie sportowca, ilość białka powinna oscylować w granicach od 1,2 g do 1,6 g na 1 kg masy ciała. Posiłki białkowe są wskazane po treningu z powodu wzrastającej syntezy białek w mięśniach po wysiłku. Przez ok. 30-45 minut organizm koncentruje się na uzupełnieniu zapasów odżywczych i chętnie przyjmie wtedy wszystko, dlatego należy pamiętać, nie tylko o ilości, ale także o jakości spożywanych produktów.

Nawodnienie

Woda stanowi 60-70 procent masy dorosłego człowieka, dlatego odpowiednie nawodnienie ma decydujące znaczenie dla wydajności i bezpieczeństwa organizmu. Utrata płynów, czyli odwodnienie, negatywnie wpływa na kondycję, a często może wiązać się z poważniejszymi konsekwencjami. Pocenie się oraz przyspieszony oddech powoduje zwiększoną utratę płynów i elektrolitów. Dlatego pamiętaj o nawadnianiu, nie tylko przed i po, ale również w trakcie ćwiczeń.